18.02.2008

INDIVIDUALIZAREA CHINCHILEI

Creşterea chinchilelor trebuie făcută prin ţinerea unei evidenţe stricte pe baza căreia se face selecţia. Acest lucru se face pe urechile chinchilei. Exemplarul este imobilizat cu un dispozitiv şi introdus într-o lădiţă mai mică, cu urechile scoase afară.
După prindere se dezinfectează urechile chinchilelor şi se imprimă un număr matricol. Se opresc eventualele hemoragii şi se trece numărul acesteia în registrul de crescătorie. Timp de două săptămâni tatuajul se vindecă.
Noi vă recomandăm prinderea animalului cu mâna, mai întâi de coadă şi apoi se fixează pe masă. Tatuarea pe ureche se face în acelaşi mod.
Nu recomandăm introducerea chinchilelor în cutii ca în prima metodă, deoarece trebuie să ţinem seama că chinchila este un animal sperios, blând, ce trebuie mângâiat mereu, mai ales când se supune unei operaţii puţin barbare.
Evidenţierea chinchilelor este foarte importantă deoarece numeroase însuşiri se transmit genetic de la adulţi la pui iar obţinerea de chinchile cu o blană de calitate se realizează prin încrucişări, astfel rezultând culori diferite ale blănii. Tatuajul se face pe ambele urechi ale chinchilei cu ajutorul unui cleşte de tatuaj NCBA ce reprezintă Asociaţia Americană a Crescătorilor de Chinchila. Aceasta a elaborat un standard unic care este astăzi recunoscut în toată lumea. Acest lucru a fost realizat de americani deoarece ei au o experienţă de cel puţin un secol în creşterea intensivă a chinchilelor. Acest sistem de standardizare a fost necesar deoarece fiecare crescător aplica propria lege în individualizare introducând diferite semne, care mai de care mai ciudate în urechile chinchilelor. Astfel atunci când cumpărai o chinchila nu puteai fi sigur nici de anul de naştere nici de calităţile acestora. Conform NCBA, pe urechea stângă se imprimă semnul crescătoriei (puteţi alege orice semn, care să fie unic şi care să vă reprezinte), iar pe urechea dreaptă numărul de ordine din registrul crescătoriei şi anul naşterii reprezentat printr-o literă mare din alfabet (de exemplu C= 1982; D =1983).

Un comentariu:

  1. Buna, sunt Filip Mircea din Bucuresti,detin o locatie la curte destul de mare cu facilitati, si as dori sa incep o astfel de afacere .Rog sa fiu contactat de catre o persoana abilitata in acest sens! tel 074465877sau mircea.filip66@gmail.com

    RăspundețiȘtergere