18.02.2008

FACTORII CARE INFLUIENTEAZA CALITATEA BLANURILOR

În creşterea chinchilelor se urmăreşte în primul rând valorificarea blănii. Încercăm să obţinem blănuri cât mai valoroase la un preţ de cost cât mai scăzut pentru a mări profitul. Primul aspect de care trebuie să ţinem seama este ereditatea. Se ştie că puii de chinchilă preiau de la părinţi calitatea şi frumuseţea blănii, mai mult printr-o atentă selecţionare puiul trebuie în mod normal să fie superior părinţilor. Atunci când pornim la drum pentru înfiinţarea unei crescătorii de chinchila cel mai important pas îl reprezintă alegerea acestora. Se ştie că chinchilele au registre de evidenţă în care se trec toate informaţiile de care avem nevoie. Să nu cumpăraţi niciodată chinchile care nu sunt însoţite de actele doveditoare sau la care bănuiţi că acestea nu sunt corecte. Numărul femelelor trebuie să fie mai mare decât numărul masculilor. Se ştie de la reproducere că un mascul corect selecţionat montează un număr de patru sau mai multe chinchile. Raportul minim între sexe atunci când cumpărăm chinchilele trebuie să fie unu la cinci ( exemplu un mascul la cinci femele ). În perioada de creştere în ferme trebuie să fim atenţi la două probleme:
selecţia corectă a reproducătorilor;
potrivirea perechilor;
În privinţa condiţiilor de creştere ele au fost descrise pe larg în documentaţie şi dacă respectăm un număr minim de cerinţe creşterea chinchilelor nu trebuie să ne pună probleme.

Influienţa luminii şi a altor factori de microclimat în ridicarea producţiei de chinchile 

Dilema oricărui crescător de chinchile este legată în principal de următoarele două aspecte: 
folosirea intensivă a spaţiului ce-l are la dispoziţie pentru creşterea chinchilelor în sensul obţinerii unui număr cât mai mare de exemplare şi a obţinerii unui profit pe măsură;
asigurarea de condiţii cât mai bune pentru creşterea chinchilelor;
În legătură cu primul aspect omul a crescut chinchilele în captivitate, în cuşti de dimensiuni din ce în ce mai mici, pentru ca să încapă cât mai multe în adăpost. Supraetajarea se face pe cât mai multe nivele tot în scopul măririi numărului de exemplare. Culoarele de circulaţie au fost reduse la minimum posibil în scopul măririi suprafeţei destinate cuştilor de chinchila. Toate aceste măsuri au fost luate fără o bază ştiinţifică şi de cele mai multe ori în detrimentul animalului crescut. Norocul a surâs crescătorilor deoarece chinchila este un animal nepretenţios şi care se adaptează rapid unor condiţii din ce în mai vitrege, totuşi lipsa de mişcare şi de spaţiu, de aer dar mai ales de lumină influenţează în mod negativ modul de viaţă al chinchilei, iar acestea se răsfrâng în mod direct asupra calităţii şi frumuseţii blăni de chinchila. De aceea trebuie să facem un compromis între dorinţa de a creşte cât mai multe exemplare şi asigurarea unor condiţii mai bune creşterii animalelor. Apariţia unei densităţi prea mari de chinchile pe mp duce la stresarea animalelor. Ele devin agitate, nervoase şi uneori chiar agresive, deşi se ştie clar că chinchila este un animal foarte blând şi iubitor. În urma creşterii stresului chinchilele se muşcă una pe alta ceea ce influenţează în mod direct calitatea blănii. O blană muşcată, mai ales în perioada de maturare este o blană compromisă deoarece ea se reface mai târziu decât perioada optimă pentru sacrificare.

2 comentarii:

  1. buna,am inceput si eu acum cateva luni o afacere cu chinchila dar abea sunt la inceput de drum...doresc sa corespondez cu persoane care se afla in aceasta afacere,dornice sa inpartasasca din experienta sau sa ne consultam in diferite probleme. emailu meu este: adriana_cuciureanu_87@yahoo.com multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. spune-mi te rog de unde le-ai cumparat pt ca vreau sa incep si eu afacerea.

    pa.bred@yahoo.com















































    spune-mi te rog de unde le-ai cumparat pt ca ma intereseaza afacerea






    -

    RăspundețiȘtergere