18.02.2008

ALEGEREA ( SORTAREA ) BLĂNURILOR DE CHINCHILA

După operaţia de prelucrare a blănilor acestea se sortează după mai multe criterii în funcţie de valoarea comercială a fiecăreia din ele. Principalele criterii sunt
culoarea
densitatea
dimensiunea
defecte
Densitatea este apreciată după numărul de fire de păr pe cm pătrat de piele. Pentru o densitate bună trebuie ca numărul acestora să fie peste 20.000 de fire pe cm pătrat. Un rol important în calitatea blănurilor îl reprezintă vârsta animalului de la care a provenit. De obicei blănurile provenite de la pui sunt inferioare blănurilor animalelor mature. De asemenea calitatea blănurilor este influenţată de anotimpul în care a fost sacrificat animalul. Aşa cum am arătat până acum în documentaţie există momente optime în care animalul este sacrificat iar blana comercializată. De exemplu blana obţinută vara este mult mai puţin deasă decât blana obţinută în cursul iernii. Există cazuri când din diverse motive suntem obligaţi să sacrificăm animalele în momente neprielnice datorită unor boli, înmulţirii peste măsură iar în acest caz calitatea blănii este mult diminuată. Totuşi vom comercializa aceste blănuri la o grupă de calitate inferioară şi la un preţ mai mic.
Un rol important la sortarea blănurilor de chinchila îl au defectele. Acestea pot fi diferite şi cauze multiple. Dintre acestea amintim 
defecte datorate eredităţii;
defecte datorate creşterii defectuoase;
defecte datorate jupuirii necorespunzătoare;
În ţările dezvoltate din punct de vedere al creşterii chinchilelor există anumite standarde care în funcţie de numărul de defecte şi de tipul acestuia împarte blănurile în mai multe categorii. Diferenţele dintre aceste categorii de traduc prin preţuri diferite. Între categoria I şi categoria II există o mare diferenţă de valoare comercială.
După sortare blănurile se depozitează. Depozitarea se realizează în camere special amenajate, care au fost prezentate în documentaţie, agăţate în nişte cârlige de nas. Depozitarea se poate face pe o perioadă scurtă ( până în două luni ) într-un spaţiu răcoros. Dacă dorim să o depozităm pe o perioadă mai lungă de vreme, atunci ele trebuie ţinute într-o cameră frigorifică la –15 grade C. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu