17.02.2008

HRANIREA CHINCHILEI


Chinchila este un animal erbivor care are un aparat digestiv mare. Ea are douăzeci de dinţi care cresc tot timpul vieţii. În condiţii normale de sănătate creşterea şi uzura dinţilor este aproape egală. De aici rezultând ideea că dinţi rămân de aceeaşi mărime. Incisivii de culoare gălbuie trebuie deosebiţi de cei de culoare albă care au o lipsă mare de calciu şi pot fi întâlniţi la femele în perioada lactaţiei sau în cazul unei hrăniri greşite. În ideea tocirii incisivilor chinchilelor li se administrează lemn de diferite esenţe cel mai bun fiind lemnul de salcâm cu coajă. În cazul în care nu au materiale de ros, dinţii chinchilelor capătă modificări şi se rup, ceea ce va afecta hrănirea acestora şi va avea o influenţă directă asupra creşterii, dezvoltării şi calităţii blănii. Hrana principală a chinchilelor este formată din fân şi concentrate. Fânul asigură celuloza şi menţine echilibrul intestinal. El trebuie să aibă anumite proprietăţi :
- să fie recoltat în zile fără precipitaţii
- uscat la umbră pentru a-şi păstra culoarea verde
- miros plăcut
- fără plante toxice
Foarte important este ca fânul să fie ţinut în locuri special amenajate acoperite cu o aerisire bună, să fie întors din când în când cu furca, pentru a nu prinde miros sau a mucegăi. De asemenea locul în care se păstrează trebuie să fie ferit de praf. Terenurile de pe care se recoltează trebuie să fie îngrăşate numai natural fără insecticide sau îngrăşăminte chimice.
Se foloseşte fânul de lucernă sau trifoi. Fânul serveşte ca o completare a raţiei de mâncare şi are rol de umplutură. El nu trebuie să aibă o culoare negricioasă deoarece înseamnă un început de fermentare care poate produce boli digestive la chinchile. Un fân aparte îl constituie fânul de graminee care îşi păstrează mai mult timp calităţile pozitive şi care fermentează sau mucegăieşte foarte greu. În alimentaţie trebuie să ţinem seama că chinchilele mănâncă cu plăcere vreji de fasole sau de mazăre. În fiecare dimineaţa îngrijitorul trebuie să introducă în jgheabul de pe peretele din faţă a cuştii o mână de fân. El este ronţăit de animal cu pauze fiind la discreţie. Chinchila are obiceiul de a risipi fânul, de a-l da pe jos şi astfel foarte mult din fân se pierde. A doua zi dacă mai găsim fân în jgheab nu-l vom înlocui îl vom lăsa tot pe cel vechi încercând să facem economie. Fânul căzut pe jos se mătură şi se aruncă. El nu va mai fi folosit la hrana animalelor. Concentratele sunt consumate de chinchila sub formă de boabe. Acestea sunt ovăzul, orzul, porumbul, grâul. Cantitatea de concentrat variază de la 15 grame la 30 de grame în funcţie de stadiul în care se află, astfel femela gestantă şi puii mănâncă mai mult. Foarte importantă este distribuţia zilnică a acestei cantităţi pentru fiecare chinchilă, chiar dacă necesită un volum mai mare de muncă prin administrarea zilnică se poate urmări şi supraveghea starea de sănătate a animalului. Dacă nu dorim să facem acest lucru zilnic atunci putem pune cantităţi mai mari pentru aproximativ 10 zile situaţie în care controlul şi supravegherea animalului este diminuată. 
În ultimul timp în locul furajelor brute se folosesc granule. Nutreţurile granulate se prepară după anumite reţete. Acestea se distribuie chinchilelor la discreţie astfel încât ele să mănânce cât au nevoie. Diametrul granulelor poate fi de 2 – 3 mm, 5 – 6 mm sau chiar de 12 mm. Ca şi în cazul celorlalte (fân şi concentrate) cel mai mult mănâncă femelele în perioada de alăptare cât şi puii în perioada de creştere. Diametrele granulelor sunt diferite deoarece există avantaje şi dezavantaje. La diametre mici există o risipă foarte mare deoarece este chinchila este jucăuşă, se mişcă mult şi multe dintre ele ajung pe jos. La diametru mare se poate produce fenomenul de fermentare deoarece la mijloc ele pot fi umede şi riscăm să producem boli digestie chinchilelor. Trebuie să luăm măsuri precise şi corecte în menţinerea sacilor de granule în condiţii de aerisire, umiditate scăzută pentru a evita mucegăirea. De dorit este ca perioada în care granulele sunt depozitate în saci să fie cât mai scurtă. 

8 comentarii:

  1. salutari!
    am si eu o rugaminte.
    stiu ca nu e bine ca chinchilla sa se ingrase, din mai multe ratiuni. si bineinteles ca pt un crescator e foarte importanta productia, atat cantitatea, cat si calitatea.
    in ultimul timp am sesizat ca animalele din mica mea ferma sunt destul de corpolente, cu alte cuvinte mi se par destul de grase. sunt cateva femele care sunt foarte mari si puteam sa jur acum 1luna, 1 luna si ceva ca mai au putin si vor fata, dar cu toate acestea inca nu au fatat.in plus,majoritatea femelelor au inceputsa fete cate un pui, ce-i drept destul de mare, insa dupa fatare nici nu se observa ca ar fi fatat. din dorinta de a le asigura toate conditiile cred ca am gresit cu alimentatia pe undeva: in fiecare zi le administrez cca. 30 de grame de concentrat (cam de o luna cele 30 de grame se compun din 3/5 concentrate si 2/5 orzoaica)pe care il amestec cu romzeofort (supliment de vitamine) si lucerna la discretie.
    am decis sa nu le mai administrez romzeofort, ratia de concentrate sa o reduc la jumatate,insa lucerna sa fie la discretie in continuare. in cazul puilor voi pastra in continuare acelasi regim alimentar.
    va rog daca puteti sa imi dati cateva sfaturi legate de hranire si cum pot sa aleg varianta cea mai apropiata de ideal in ceea ce priveste hranirea.
    eventual metodele pe care le-ati adoptat si le practicati in momentul de fata in fermele dumneavoastra.
    sper sa ne strangem din ce in ce mai multi si sa ne ajutam din experientele pe care ni le vom impartasi aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu ii mai da lucerna ci numai fan uscat si de o buna calitate. cat despre concentrate io nu stiu ce le dati.apropo daca sunt grase punele la slabit redu mancarea numai cate un bob pe zii si dai fan mai mult tio vreo luna ca va slabi!si vei avea si mai multi pui la ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,
    De o luna incoace am o groaza de probleme cu femelele gestante. Trei femele au fatat puii morti. Nu pot sa-mi explic ce s-a intamplat. Azi am descoperit 2 femele aproape moarte(ieri aseara nu aveau nici o problema). Amandoua trebuiau sa fete paste 2 saptamani. La una am gasit puii morti iar pe cealalta am palpat-o dar n-am simtit puii miscand. Cred ca maine dimineata cand o sa intru la ele o sa le gasesc moarte....
    Este cineva care a mai patit asa ceva? poate sa-mi dea si mie cineva, ceva sfaturi?

    RăspundețiȘtergere
  4. ma io nu stiu,problema poate fii ca ii la prima fatare si atunci au probleme cu fatarile si daca nu poate fata moare puii in ea.....pana apuca de fata ia .iara in cel mai rau caz trebuiesc ajutate...

    RăspundețiȘtergere
  5. UTILAJ pentru producerea hranei granulate pentru animale si pasari:GRANULATORUL

    Preturi fara concurenta.
    Clienti multumiti: Fagaras(pastravi), Cluj (pasari), Baia Mare(miei), Iasi, etc

    Transport gratuit la destinatia clientului.
    Asiguram instalare, service si instruire.

    Prin schimbarea matritei: 0.15cm, 0.2cm, 0.3cm se pot obtine granule de diferite dimensiuni in functie de necesitatile dvs.

    Granularea hranei pentru animale prezinta cateva avantaje importante:

    - hrana este mai usor digerabila si asimilabila pentru animale datorita tratamentului termic din timpul presarii
    - se elimina complet pierderile (animalele nu mai pot sa aleaga doar ce le place din amestecul de furaje);

    - ofera posibilitatea adaugarii in amestec de vitamine, minerale, premixuri sau medicamente in doze usor de controlat, eliminand riscul supradozarii;

    - se asigura o depozitare mai facila si pentru un timp mai indelungat, etc.

    Suna la noi sau contacteaza-ne pe email pentru a programa o demonstratie!!!

    www.prese-peleti.ro 0745398219

    RăspundețiȘtergere
  6. AM CUMPARAT O FAMILIE DE CHINCHILA IN NOIEMBRIE SI INCA NU A FATAT NICIUNA. DE CE?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si eu o intrebare am o pereche de chinchilla i am de vreo 9-10 luni, ce am patit a ramas femala gestanta si nu am stiut cand trebuie sa nasca, oricum am gasit puiul sau puii mancati... trebuiau separati? asta se intampla acum cateva luni bune... acum este iar gestanta.. cum pot afla cand fata si trebuiesc separati ?? mci...

    RăspundețiȘtergere